TIMOČKA KRAJINA IN POMORAVJE 8.-12.5.2019

Od 215.00

SMEDEREVO– ĐERDAP – KLADOVO – RAJAC – ZAJEČAR – FELIX ROMULIANA – MANASIJA – KRAGUJEVAC – OPLENAC

 • Mnenja 0 Reviews
  0/5
 • Tip potovanja Holiday Type
 • Čas potovanja Štiri dni
  1/8
 • Min. število oseb Medium Group
  40
All about the TIMOČKA KRAJINA IN POMORAVJE 8.-12.5.2019.

V vzhodno Srbijo se s severa spuščajo Karpati, skozi pa si je pot utrla Donava in ustvarila prečudovit kanjon Đerdap, ki skupaj z desno obalo oblikuje narodni park. 1972 leta so zgradili jez za potrebe hidroelektrarne. Gladina Donave se je tako dvignila tja do 35 metrov in pod seboj skrila nevarne čeri, ki so nekoč ogrožale ladjarje, obenem pa je bila potopljena tudi stara rimska cesta in še kaj.
Vzhodno od karpatskih hribov reka Timok poskrbi za blago klimo, zato se je tu nekoč pilo več vina kot vode. Nekaj vasi je ohranilo stare vinske kleti, ki kar kličejo po degustaciji. Vzhodno od karpatskih hribov reka Timok poskrbi za blago klimo, zato se je tu nekoč pilo več vina kot vode. Nekaj vasi je ohranilo stare vinske kleti, ki kar kličejo po degustaciji.

Na zahodu se hribčki spustijo v največjo rečno dolino Srbije. Velika Morava se rojeva na sotočje Južne in Zahodne Morave ter vijuga proti Donavi, za sabo pa pušča starodavne samostane ter zgodbe in legende o junakih, ki so se skozi stoletja upirali različnim vojskam..
Na drugi strani rečne doline pa se dviguje Šumadija, ki je dobila ime po skoraj neprehodnih pragozdovih. Danes Šumadija ni več tako skrivnostna in zakrita, saj gozdove prekinjajo pašniki, sadovnjaki in njive. Vseeno je to srce Srbije, tako geografsko kot tudi zgodovinsko. Zato ne preseneča, da so tu našli svoj zadnji počitek tudi Karađorđevići.

 

The tour package inclusions and exclusions at a glance
Kaj je vključeno v to ponudbo?Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo!

ČAS ZA PRIJAVO: do 07.02.2019 oz. zasedbe prostih mest

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 40 CENA: 215,00 €/os.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 35 CENA: 235,00 €/os.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30 CENA: 250,00 €/os.

V CENO JE VŠTETO:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • tri nočitve s samopostrežnim zajtrkom v hotelih***
 • turistična taksa
 • kosilo prvi dan
 • vožnja z ladjico
 • lokalni vodniki
 • spremstvo ter organizacija potovanja

MOŽNA DOPLAČILA: za tri nočitve v 1/1 sobi 60,00 €, za vstopnine 20,00 € (trdnjava Smederevo, HE Đerdap, Felix Romuliana, Narodni muzej in konak, Manasija in Oplenac), za kosilo Rajačke pimnice 15,00 €.

PRIJAVA IN PLAČILA:

Ob prijavi sporočite ime in priimek udeleženca, tip nastanitve (1/2 oz. 1/1 soba) ter odpovedni riziko.

Do 15.02.2019 se na poslovni račun plača 100,00 € akontacije, preostanek pa do 20.04.2019.

Namen plačila: potovanje Vzhodna Srbija 08.-12.05.2019. Sklic pustite prazen.

Poslovni račun: 03100-1001462050

 1. 1. dan (8.-9.5.) LJUBLJANA – SMEDEREVO – NP ĐERDAP – KLADOVO (800 km)

  Odhod iz Ljubljane 08.05.2019 ob 22.00 uri zvečer. Postanki na poti.

  Vožnja na Hrvaško, nato pa naprej mimo Zagreba ter skozi Slavonijo v Srbijo. Skozi Beograd se bomo vozili v jutranjih urah, prvi daljši postanek pa bomo naredili v Smederevu. Despot Đurađ Branković si je strateški prostor ob Donavi izbral za prestolnico svoje nove monarhije. Zgraditi da trdnjavo ter ogromno obzidje s številnimi stražnimi stolpi. Po mestu se bomo sprehodili z lokalnim vodnikom.

  V opoldanskih urah bomo prispeli do narodnega parka Đerdap, ki se razteza ob desni obali Donave vse do jezu hidroelektrarne. Najznamenitejši del parka je seveda kanjon, katerega vhod čuva srednjeveška trdnjava Golubac. Postanek za okrepčilo, nato pa nas bo cesta vodila ob Donavi do Donjega Milanovca, kjer je tudi uprava parka. Ustavili se bomo na bližnjem kmečkem turizmu, kjer nam bodo postregli z vlaškim kosilom. Da ne omenjam prečudovitih razgledov.

  Pri zaselku Tekija se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala po akumulacijskem jezeru mimo strmih bregov Malega in Velikega kazana do ogromne izklesane glave dačanskega kralja Decebala na romunski strani. Z ladjice bomo občudovali tudi turško utrdbo Fetislam in pa seveda Trajanovo tablo, ki je še edini vidni dokaz, kako pomemben je bil Đerdap v Rimskem cesarstvu.

  Proti večeru se bomo namestili v hotelu*** v Kladovu na obali Donave. Prosto za individualna raziskovanja Stare Čaršije s številnimi okrepčevalnicami in trgovinicami.

 2. 2. dan (10.5.) HE ĐERDAP – RAJAČKE PIMNICE – ZAJEČAR (150 km)

  Po samopostrežnem zajtrku se bomo zapeljali do bližnje HE Đerdap, po ogledu pa nas bo pot vodila na jug proti negotinskim vinorodnim gričem. Negotinska krajina je vinski trti zelo prijazna, pravijo, da je trta tu že od nekdaj. Ustavili se bomo v vasici Rajac, ki je pod spomeniškim varstvom. Večina kamnitih hiš nima ne dimnikov ne oken, saj služijo kot vinske kleti – Rajačke pimnice. Možnost degustacije in nakupa lokalnih vin (individualno). Možnost domačega kosila (skupinsko).

  Popoldan bomo prispeli v Zaječar. Namestitev v hotelu*** v okolici, nato pa se bomo sprehodili do Narodnega muzeja in Radul-begovega konaka. Zvečer prosto.

 3. 3. dan (11.5.) ZAJEČAR – GAMZIGRAD – MANASIJA – KRAGUJEVAC (200 km)

  Samopostrežni zajtrk, nato pa slovo od hotela ter vožnja do bližnjega Gamzigrada, kjer si bomo ogledali arheološki park Felix Romuliana. Rimski cesar Galerij Maksimilijan, ki se je tudi rodil na tem področju, je dal postaviti palačo s pripadajočimi objekti svoji mami Romuli.

  Iz Timočke krajine nas bo pot vodila proti Veliki Moravi in Šumadiji. Največja srbska reka rada poplavlja, zato so naselja od same vode odmaknjena. Le mesto Čuprija je skozi stoletja obstalo ob reki. Postanek za okrepčilo, nato pa nadaljevanje vožnje do bližnjega samostana Manasija.  Svetišče je zapuščina despota Štefana Lazarevića. Danes ga uvrščajo med najpomembnejše srbske srednjeveške spomenike.

  Po ogledu se bomo zapeljali v Kragujevac, administrativni center Šumadije. Namestitev v hotelu*** v centru mesta ter prosto.

 4. 4. dan (12.5.) KRAGUJEVAC – TOPOLA – LJUBLJANA (650 km)

  Po zajtrku se bomo odpravili proti bližnjemu mestecu Topola, katerega je vožd Karađorđe za časa prve protiturške vstaje povzdignil v glavno mesto sicer kratkotrajne osvobojene države.

  Na bližnjem hribu Oplenac stoji cerkev sv. Jurija (Đorđa). Monumentalno svetišče iz belega marmorja je zapuščina kralja Petra I. Karađorđevića, V kripti in sarkofagih počivajo takorekoč vsi Karađorđevići. V spominskem parku se nahaja tudi rezidenca kralja Petra I, vila kralja Aleksandra I in kraljice Marije ter stara kasarna.

  Po ogledu prosto za kosilo.

  Popoldan vožnja proti domu po avtocesti skozi Beograd in Hrvaško. Prihod v Ljubljano v nočnih urah.