UMBRIJA – ZELENO SRCE ITALIJE 26. – 29.5.2022

Od 305.00

Castiglione del Lago ob Trazimenskem jezeru, nato pa Perugia z mesteci in utrjenimi naselji osrednje Umbrije: Spoleto, Gubbio, Todi, Spello, Montefalco in Deruta.

                        

 • Mnenja 0 Reviews
  0/5
 • Tip potovanja Holiday Type
 • Čas potovanja Štiri dni
  1/8
 • Min. število oseb Medium Group
  45
All about the UMBRIJA – ZELENO SRCE ITALIJE 26. – 29.5.2022.

Umbrija slovenskim popotnikom ni popolna neznanka, saj jo za kratek čas prečka Sončna avtocesta, ki mimo umbrijskega Orvieta hiti proti Rimu. Na njeno vzhodno stran pa jih romarska pot vodi pod goro Subasio v mistični svet sv. Frančiška Asiškega.

Vsa ostala Umbrija s prestolnico Perugio pa se skriva nekje vmes na rodovitnem ravninskem svetu, iz katerega rastejo grički s starodavnimi utrjenimi naselji in gradovi. Od Padske nižine in Jadranskega morja jo ločijo Apenini, od Tirenskega morja pa Toskana in Lacij. Preden postane velika rimska reka, teče Tibera skozi celotno Umbrijo. Spremljajo jo žitna in tobačna polja, katera prekinjajo sončnice in oljčni nasadi, na prisojnih legah pa uspeva trta, ki daje odlična vina. Spoznavali bomo osrednji umbrijski plato med Perugio, Spoletom in Gubbiom. Z udobnim avtobusom bomo naredili približno 1600 km. Vse tri noči bomo spali v istem hotelu, kjer bomo imeli tudi samopostrežne zajtrke in večerje z umbrijskim pridihom.

 

The tour package inclusions and exclusions at a glance
Kaj je vključeno v to ponudbo?Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo!

ČAS ZA PRIJAVO: do zasedbe prostih mest

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 40              CENA:  305,00 €/os.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 35              CENA:  320,00 €/os.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30              CENA:  335,00 €/os.

V CENO JE VŠTETO:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • tri nočitve s samopostrežnim zajtrkom v hotelu*** v mestu Perugia in turistično takso,
 • tri tipične večerje,
 • vožnja z minimetrojem,
 • ogled keramične delavnice,
 • vodenje ter organizacija izleta.

DOPLAČILA: za 1/1 sobo 80,00 €, Vstopnine: Castiglione del Lago (palača Corgna in trdnjava), Perugia ( Collegio del Cambio in etruščanski vodnjak, etruščanska grobnica), Montefalco (muzej sv. Frančiška), žičnica  Gubbio30,00 €.

MOŽNO DOPLAČILO:

Premijska stopnja za odpovedni riziko, ki se plača skupaj s 1. akontacijo, je 4,20% od celotnega zavarovanega zneska + davek). Znesek: 15,00 €. Poleg imena in priimka posredujte še naslov.

PRIJAVA IN PLAČILA:

Ob prijavi sporočite ime in priimek udeleženca, tip nastanitve (1/2 oz. 1/1 soba) ter odpovedni riziko.

Ob prijavi se na poslovni račun plača 100,00 € akontacije, preostanek pa do 10 dni pred odhodom.

Namen plačila: potovanje Umbrija. Sklic pustite prazen.

Poslovni račun:

 1. 1. dan LJUBLJANA – TRAZIMENSKO JEZERO - PERUGIA (650 km)

  Odhod ob 6.00 uri zjutraj iz Ljubljane. Vožnja mimo Benetk in Bologne do Toskane. Na poti postanki za okrepčilo in osvežitev.

  Opoldan bomo prispeli na obalo Trazimenskega jezera. Skoraj 130 km2 veliko jezero ne preseže globine petih metrov, ker pa nima nobenih naravnih odtokov, je ekološko zelo občutljivo. Castiglione del Lago se nahaja že v Umbriji. Zaradi odlične osrednje lege je bilo naselje skozi stoletja prizorišče spopadov za prevlado. Šele v času Friderika Štaufovca, ki ukaže zgraditi trdnjavo, nastopi obdobje relativnega miru. Nekoč so z Levje trdnjave nadzorovali jezero z okolico. Seveda si bomo privoščili razgled tudi mi, obenem pa si bomo ogledali sobane palače Corgna, ozaljšane z manierističnimi freskami, polnimi mitoloških in zgodovinskih prizorov.

  Pozno popoldan si bomo na periferiji Perugie ogledali grobnico etruščanske plemiške rodbine Volumnus.

  Proti večeru namestitev v hotelu***, tipična večerja in nočitev.

 2. 2. dan PERUGIA – TODI - DERUTA (100 km)

  Po samopostrežnem zajtrku se bomo odpravili na ogled prestolnice Umbrije. Perugia leži na vzpetinah, obkrožena z etruščanskim in srednjeveškim obzidjem. Skozi trdnjavo Paolino se bomo povzpeli do Prefekture, kjer se ob spomeniku slovitemu slikarju Peruginu nudi lep razgled na mestne griče s samostanskimi cerkvami, za njimi pa se v daljavi vzdigujejo Apenini.
  Nato se bomo sprehodili do osrednjega tra z Veliko fontano. Nad njim se dvigujeta gotska katedrala in škofovska palača z Narodno galerijo, kjer se vrstijo dela Arnolfa di Cambia, Perugina, Pinturicchia,.. V palači si bomo ogledali  sedež menjalniškega ceha Collegio del Cambio, okrašenega s številnimi mojstrovinami. V bližini so odkrili etruščanski vodnjak, katerega delovanje in pomen nam še dodatno predstvaijo s kratkim filmom.

  Po ogledu in prostem času za okrepčilo se bomo z minimetrojem vrnili do avtobusa ter se zapeljali do mesta Todi, rojstnega kraj mističnega pesnika Jacoponeja. Enega nabolj unikatnih umbrijskih trgov Piazza del Popolo obkrožajo vladne palače in katedrala, pod površjem pa se skrivajo rimske cisterne.

  Pred večerom se bomo ustavili še v Deruti, ki slovi po različnih keramičnih izdelkih. Začetki obrti segajo še v etruščansko obdobje, pravi razmah pa je dosegla v renesansi. Prefinjeno dekoracijo in barve so občudovali takorekoč na vseh evropskih dvorih. Ogledali si bomo eno od delavnic ter prisluhnili besedam lokalnih mojstrov.
  Povratek v hotel, večerja in nočitev.

 3. 3. dan SPELLO - SPOLETO – MONTEFALCO (150 km)

  Po zajtrku se bomo zapeljali do srednjeveškega mesteca Spello. Utrjeno naselje s prijetnimi ozkimi ulicami in majhnimi trgi leži pod goro Subasio, njegova lega pa je privlačila že antične Umbre.

  V Spoletu, sedežu lombardskega vojvodstva, se sivi kamen cerkva, palač in meščanskih hiš preliva z okoliškimi zelenimi hribi. Najvišjo točko mesta, do koder se bomo vzpeli s pomočjo tekočih stopnic, zavzema srednjeveška trdnjava Rocca Albornoziana, iz katere so skozi stoletja vladali papeževi namestniki. Markanten rimski viadukt, speljan s sosednjega hriba pa je kot most Ponte delle Torri služil za hiter umik pred sovražnikom. Pod vrhom hriba sv. Ilije se odpira prijeten trg, na katerega gleda umetelna fasada romanske katedrale.

  Po prostem času vožnja do Montefalca, kjer si bomo v cerkvi sv. Frančiška, ki je danes muzej, ogledali freske s prizori iz življenja tega svetnika.
  Tu je doma tudi trta Sagrantino, zato je kozarček rdečega skoraj obvezen…

  Povratek v hotel, večerja in nočitev.

 4. 4. dan PERUGIA – GUBBIO – LJUBLJANA (650 km)

  Po samopostrežnem zajtrku se bomo zapeljali v bližnjo čokoladnico.

  Po nakupih in kavici sledi vožnja do Gubbia, naslonjenega na apeninske vzpetine. Prečkajo ga slikovite srednjeveške ulice in stopnišča, na najvišjem delu pa stojita katedrala in doževa palača. Nad osrednjim trgom Piazza Grande se bohoti pretorska palača, še nižje na poteh proti sv. Frančišku pa lokalčki vabijo na okrepčilo. Za zaključek in ob lepem vremenu se lahko z žičnico (doplačilo) v nekaj minutah povzpnemo do cerkve sv. Ubalda, kjer v steklenem sarkofagu “počiva” priljubljeni mestni svetnik.

  Popoldan vožnja proti Fanu na Jadranski obali ter naprej proti Ljubljani, kamor bomo prispeli pred polnočjo.